Maar hoe gaat het nu echt met je?

Ik heb heel lang somber in het leven gestaan. Altijd overal het slechte van inzien en een ontzettend slecht zelfbeeld gecreëerd hebben. Ik dacht dit moet anders. Want hier wordt niemand vrolijk van.

Het belangrijkste is het doorbreken van het vicieuze cirkeltje. Er is natuurlijk een oorzaak die ervoor zorgt dat je altijd zo slecht voelt. Ik ga al jaren met periodes naar de psycholoog maar met dit hebben zij mij niet geholpen. Dit heb ik zelf moeten doen.

Zelf aan de slag

Hoe heb ik dat cirkeltje doorbroken? Heel simpel. Ik ben gaan bijhouden hoe ik mij daadwerkelijk door de dag heen voel. Aangezien we nu veel thuiszitten heb ik daar een dagelijkse focus van gemaakt. Ik heb een app op mijn telefoon gedownload genaamd Daylio (niet gesponsord). In deze app kun je aangeven hoe jij je voelt (je stemming) en wat je gedaan hebt terwijl jij je zo voelt (je activiteiten). Je kunt natuurlijk ook een papieren dagboek bijhouden. Maar het voordeel van zo’n app is dat je kunt filteren op bepaalde stemmingen of activiteiten. Zo krijg je een beter beeld van je stemmingen en wat je dagelijks doet.

Je hebt ook een wekelijks, maandelijks en jaarlijks overzicht. Zo kun je dus in een oogopslag zien hoe goed of slecht jij je hebt gevoeld. En door deze overzichten regelmatig te checken, heb ik gezien dat ik mij eigenlijk helemaal niet zo vaak slecht voel. Het kan zijn dat ik gewoon in een goede periode zit, maar het feit dat ik het kan terug zien bevestigt dat ik niet zo heel slecht in mijn vel zit als dat ik soms denk.

Meten is weten

Deze uitspraak vind ik hier dan ook wel bij passen. Zodra je kunt zien hoe jij je echt hebt gevoeld de afgelopen tijd kan inzicht geven. En door dit inzicht kun je je beter gaan voelen. Als het blijkt dat jij je vaker goed dan slecht voelt, kun je dit terug zien en een beter gevoel krijgen. Omdat je dus inziet dat het helemaal niet zo slecht gaat.

Of je kunt juist filteren op de slechte stemmingen en kijken wat je toen gedaan hebt. Zo kun je vergelijken met je goede stemmingen wat je dan doet waardoor jij je misschien beter gaan voelen.

Er zijn meerdere (gratis) apps die hetzelfde voor je bijhouden, alleen vind ik Daylio persoonlijk het fijnst omdat het heel gebruiksvriendelijk is. Wanneer ik mij slecht voel wil ik niet van alles moeten aanklikken om het in te voeren. Dus wil ik dit graag simpel houden. Ook als ik mij goed voel en lekker bezig ben, wil ik dit gewoon even tussendoor kunnen invullen voor mijzelf en dan weer verder gaan. Dus daarom mijn keuze voor Daylio. Er zijn meerdere redenen maar gemak is het belangrijkst voor dit doel.

Eerste stap zelfhulp

Als je merkt dat je steeds vaker slecht in je vel zit, is het misschien verstandig om je stemmingen en activiteiten bij te gaan houden. Wanneer je na een tijdje bepaalde patronen ontdekt kun je deze doorbreken. Zo voorkom je dat je aftakelt naar een sombere periode waar je met moeite uit komt en dan eigenlijk nog steeds niks vooruit bent gekomen voor je gevoel.

DISCLAIMER: ik zeg niet dat dit voor iedereen de oplossing zal zijn, maar het is het proberen waard lijkt mij. Het vergt wel wat doorzettingsvermogen om het na 2 dagen nog steeds consequent in te vullen. Anders ga jij je patronen niet vinden. Maar mocht je iets zoeken om uit een sleur te komen, zou ik dit echt eens proberen.

Mocht je echt tegen zwaardere problemen oplopen waar zelfhulp tekort doet, zoek dan professionele hulp. Ik ben er heel open over en zeg eerlijk, het is soms wat vermoeiend om steeds die gesprekken aan te gaan maar het helpt je vaak wel verder. Of er wordt gezorgd dat je verder komt in een andere vorm van hulp. Je staat er nooit alleen voor.


Ik hoop hier mensen een beetje mee geholpen te hebben. En laat weten in de reacties wat jij gebruikt om je patronen te herkennen en aan te pakken. Ik ben heel benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.